DiGiPrime.hu

Váltás asztali verzióra Regisztráció Bejelentkezés

Linux operációs rendszer

A Linux története egészen 1984 –ig húzódik vissza, amikor Richard Matthew Stallman megalapította a GNU projektet, amely célja egy teljesen "free" segédprogram kifejlesztése volt, amely kompatibilis lenne az Unix –al. A "free" kifejezés nem a termék árára vonatkozik, hanem arra, hogy bárhol használható, módosítható és terjeszthető. A licencszerződés is kimondja, hogy bármilyen újbóli elosztónak biztosítani kell ezt a három feltételt. A 90 –es évek elején Linus Torvalds megprogramozta a Linux Kernel magját, amivel megalapozta a rendszert. A Linux megszületésének érdekessége, hogy a fejlesztői erőfeszítések egyáltalán nem voltak koordinálva.

Mi is valójában a Linux?

LinuxKezdetben a Linux kifejezést csupán a rendszermagra értették, de később az egész platform védjegye lett, beleértve a grafikus környezetet és számos programot. A Linux egy olyan 32 illetve 64 bites operációs rendszer, amely egyszerre akár több feladatot is képes futtatni. A rendszer nagyszerű példa arra, hogy ami olcsó, az nem feltétlenül rossz. A Linux elsősorban azok számára lehet vonzó megoldás, akik szeretik a szabadságot és a nagyon megbízható működést. Az egyszerűbb felhasználás érdekében hozták létre az úgynevezett Linux disztribúciókat, amelyeket pl. egy gyártó állított össze, és ő maga határozta meg a rendszer tartalmát. Ilyen disztribúciók közé tartozik az Ubuntu, Debian vagy a Fedora.

Ne féljünk váltani

Már bizonyára sokunk fejében megfordult, hogy a Windows mellett kipróbálnánk a Linux –ot, de fenntartásaink vannak az új rendszerrel kapcsolatban. A Linux által engedélyezett "dualboot" lehetővé teszi, hogy egyszerre két (vagy több) rendszert tudjunk telepíteni. A számítógép indítása során elég csupán kiválasztani a kívánt verziót, amelyet szeretnénk használni. Az ilyen átmeneti megoldásnak köszönhetően apránként megismerkedhetünk a Linux –al, és szükség esetén visszatérhetünk a sokak által használt Windows -hoz.

Linux operációs rendszer előnyök

A Linux egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy ingyen van, illetve ha valamelyik disztribúciót választjuk, akkor sem kell túl mélyre a zsebünkbe nyúlni. A Linux operációs rendszer bárhonnét letölthető, és nem kell bajlódnunk a különböző licencszerződésekkel sem. További fontos tényezőnek számít a gyorsaság és stabilitás. Még gyenge hardveres támogatás mellett is gyorsan, és minden probléma nélkül működik. A sebességre nincs kihatással a telepített programok mennyisége, amely főleg a Windows –nál okoz gondokat. Biztonsági szempontból a Linux ideális választásnak számít, mivel sokkal ellenállóbb, mint a többi operációs rendszer.

Linux operációs rendszer hátrányok

Nagy hátránya, hogy sok specifikus programot csupán a Windows számára készítenek, ami mögött elsősorban üzleti érdekek húzódnak. Az eltérő kezelés sokunk számára problémát okozhat, bár adottak az egyszerűbb átállási feltételek. A játékos kedvű felhasználók számára lehangoló lehet az a tény, hogy a Linux nem támogat számos közkedvelt játékot (Battlefield, Call of Duty). Ha mégsem döntünk úgy, hogy Windowst használunk, akkor ajánlatos egy NVidia GeForce videokártyát beszerezni, mivel az NVidia rendszeresen támogatja a Linux játékosokat.

Linux operációs rendszer összefoglalás

A közzétett információk alapján mindenki saját maga döntse el, hogy milyen operációs rendszert választ. A Linux pozitív tulajdonságai roppant vonzóak lehetnek, bár a rendszer megismerése kicsit több időt igényel. A játékos kedvű felhasználók többsége joggal preferálhatja a Windows –t, de ha fontosabb számunkra a stabil és biztonságos működés, akkor mindenképp válasszuk a Linux operációs rendszert.

2012 - 2019 © DiGiPrime.hu
Optimized for Google Chrome

Fel Asztali változat

boutique Biztos benne, hogy szeretne átváltani az asztali verzióra?